Over ons

Welkom bij de Stichting Istituut Islam & Pedagogiek (IIP).

Bij IIP streven we ernaar om met de Koran, Soennah en wetenschap als richtsnoer invulling te geven aan belangrijke pedagogische thema’s in het leven van de moslim, in relatie tot zichzelf en anderen. Onze missie is om een brug naar kennis en inspiratie te zijn voor de moslimgemeenschap door middel van educatie, begeleiding en ondersteuning.

Door middel van diverse activiteiten, zoals lezingen, seminars, leertrajecten en publicaties, streven we ernaar om kennis te delen en bewustwording te creëren over belangrijke onderwerpen binnen de islamitische pedagogiek. We moedigen zelfreflectie, groei en positieve interactie aan, zowel binnen de gemeenschap als daarbuiten.

Bij IIP zijn we toegewijd aan het bieden van een platform waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen inspireren om een betere versie van henzelf te worden, in overeenstemming met de principes van de Islam.

We heten u van harte welkom bij IIP en kijken ernaar uit om samen met u te werken aan een inspirerende toekomst voor de moslimgemeenschap.

Onze docenten

Ustaadh Abdelouahab Bozhar

Ustaadh Abdelouahab Bozhar is geboren in Marokko. In het noorden gelegen stad Tanger bracht hij de eerste jaren van zijn leven en onderwijs door. Daarna kwam hij samen met zijn ouders naar Nederland om zich te vestigen in Rotterdam. Zijn eerste stappen in het vergaren van kennis zette hij onder begeleiding en toezicht van Sheikh Aboe Ismail. Hij wordt dan ook gerekend tot de eerste en beste leerlingen van de Sheikh. 

In 2011 werd Ustaad Abdelouahab als student aangenomen aan de gerenommeerde Islamitische Universiteit van Medina. Na een studieperiode van bijna zeven jaar, studeerde hij in 2018 af aan de faculteit van Dacwah & Theologie. Gedurende de jaren die hij verbleef in Medina, woonde hij vaak lessen bij van bekende moslimgeleerden in de moskee van de Profeet (vrede zij met hem).

Ook leverde hij daarvandaan regelmatig een belangrijke bijdrage aan de Dacwah in Nederland. Zo was hij in de periode tussen 2010 en 2013 onderdeel van het projectteam dat onder leiding van Sheikh Aboe Ismail werkte aan de vertaling van de Koran. Sinds zijn terugkeer in Nederland is Ustaadh Abdelouahab een graag geziene gastspreker en welkome versterking binnen het veld van Nederlandse Dacwah.

Ustaadh Mehmet Akbulut

Ustaadh Mehmet Akbulut is geboren in Nederland, in de stad Den Haag. Zijn zoektocht naar islamitische kennis bracht hem in 2005 bij Sheikh Aboe Ismail waar hij zich ontwikkelde tot een sterke student van kennis. Naast Sheikh Aboe Ismail volgde Ustaadh Akbulut ook les bij andere bekende islamdocenten zoals Sheikh Fawaz, Sheikh Mamdoeh, en Sheikh Najib (moge Allah hem genadig zijn).

In 2009 werd Ustaadh Akbulut toegelaten tot de gerenommeerde universiteit van Medina. Daar behaalde hij in 2015 zijn diploma aan de faculteit van Shariah. Dit vormde voor hem een hoogtepunt van jarenlange toewijding aan Islamitische kennis.

Tijdens zijn verblijf in Medina woonde hij naast de reguliere lessen op de universiteit ook lessen bij in de moskee van de Profeet (vrede zij met hem). Ook volgde hij met regelmaat lessen bij de bekende ash-Shaaficie geleerde Ahmad al-Maqramie.

Volgens Sheikh Aboe Ismail is Ustaadh Akbulut een waardevolle aanvulling voor de Dacwah in Nederland. “Hij is op dit moment een van de meest ervaren islamdocenten die wij in Nederland hebben. De jarenlange inzet en toewijding aan kennis hebben van hem een betrouwbare islamdocent gemaakt die weet wat studenten nodig hebben, en dit ook kan brengen”.

Ustaadh Aboe Tariq

Ustaadh Aboe Tariq (Fouad Hamouti) is geboren in Nederland in de stad Ede. Hij is op jonge leeftijd in aanraking gekomen met islamitische kennis. Zo heeft hij heel vroeg de Koran gememoriseerd en verschillende islamitische leertrajecten doorlopen. Ook hij wordt gerekend tot één van de beste en meest gedreven leerlingen van Sheikh Aboe Ismaïl.

Ustaadh Aboe Tariq is naast islamdocent en prediker, ook een bevlogen pedagoog met brede kennis en expertise op het gebied van moeilijk opvoedbare kinderen. Meer dan tien jaar zet hij zich in voor ouders en gezinnen die worstelen met de opvoeding van hun kinderen en problemen zoals ADHD, autisme, depressie, angst, gedragsstoornissen, psychose en andere psychische aandoeningen.

Ustaadh Aboe Tariq is momenteel werkzaam als Godsdienstdocent en identiteitscoördinator op basisschool Al Amana te Ede.

Sheikh Aboe Ismaïl zegt over Ustaadh Aboe Tariq: “Hij weet zijn kennis over de Islam op een inhoudelijke en inspirerende manier aan anderen over te brengen. Hij heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een uitstekende islamdocent en prediker. Naar mijn mening behoort hij tot de beste die wij in Nederland hebben en als persoon heeft hij veel indruk op mij gemaakt.”

Ustaadh Mohamad Yamani

Ustaadh Mohamad Yamani is geboren en getogen in Den Haag. Van origine is hij Jemenitisch/Indonesisch. Als kind heeft hij lessen gevolgd in verschillende moskeeën waar hij met name onderwezen werd in het reciteren van de Koran met Tadjwied.

Zijn islamitisch inhoudelijke educatie heeft hij met name genoten onder de hoede van Sheikh Aboe Ismail. In 2004 voegde Ustaadh Mohamad zich toe aan de werkgroep van Al-Yaqeen onder begeleiding van de Sheikh. In datzelfde jaar begon hij ook met het geven van lezingen.

Sindsdien is de Ustaadh, met de Gunst van Allah, actief gebleven in het veld van Da’wah. Hij heeft met zijn jarenlange ervaring als eindredacteur een groot aandeel geleverd in het reviseren/verfijnen van een aantal boeken die de Sheikh geschreven heeft, waaronder de Koranvertaling en het kinderboek over het leven van de Profeet (vrede zij met hem). De Ustaadh en de Sheikh hebben jarenlang trouw en intensief met elkaar samengewerkt in de Da’wah.

Ustaadh Mohamad is ook een bekend gezicht bij de moslimkinderen. Sinds 2019 staan zijn kinderfilmpjes op YouTube. Eén van de belangrijkste mijlpalen die de Ustaadh heeft bereikt in de Da’wah, is het opzetten van een YouTube kanaal voor kinderen, genaamd MY Kids: een platform boordevol interactieve en leerzame filmpjes over de Islam, speciaal gericht op moslimkinderen.

Sheikh Aboe Ismail

Sheikh Aboe Ismail (Jamal Ahajjaj) geldt de afgelopen twintig jaar als één van de bekendste imams en moslimpredikers in Nederland. Hij is geboren in Ksar el Kebir, een stad in het noorden van Marokko. Kort na zijn geboorte verhuisde hij samen met zijn ouders naar Nederland. Op latere leeftijd ging hij terug naar Marokko voor een periode van acht jaar. In deze periode kreeg hij les van de beste lokale imams en leraren op het gebied van Arabisch, Koran en islamitische kennis.

Na zijn terugkeer in Nederland, zette hij zijn leertraject voort in Nederlandse moskeeën. Vooral moskee el Oemmah en stichting as-Soennah (Den Haag) hebben een belangrijke rol gespeeld in zijn verdere ontwikkeling als imam en prediker. Naast het traditionele leertraject dat Aboe Ismail doorliep, heeft hij ook een master-opleiding tot Islamitische Geestelijke Verzorger afgerond aan de islamitische universiteit van Rotterdam (IUR).

Verder is Aboe Ismail ook de auteur van verschillende islamitische boeken, waaronder ‘De interpretatie van de betekenissen van de Koran’, ‘Het leven van de Profeet Mohammed’, ‘Radicalisering in beeld’, ‘Trouwen voor moslims’ en nog een aantal andere boeken.

De afgelopen jaren (sinds 2013) richt hij zich op het ontwikkelen van interventieprogramma’s om moslims veerkrachtig te maken, om adequaat te reageren op de uitdagingen die de samenleving biedt.

De persoonlijke missie van Sheikh Aboe Ismail: Hoe moslims vanuit hun religieuze identiteit een brug kunnen maken naar de westerse samenleving. Volgens hem klopt het niet dat er een conflict bestaat tussen moslim- en Nederlanderschap: “Moslims kunnen volwaardige, trotse Nederlanders zijn, zonder maar iets van hun geloof op te geven.”

Groei door inzicht en verbetering.